Keşap Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Keşap Ziraat Odası > Haberler > FOSFORLU VE POTASYUMLU (KIŞLIK) GÜBRELERİN UYGULANMASI

FOSFORLU VE POTASYUMLU (KIŞLIK) GÜBRELERİN UYGULANMASI

Toprakta eksik olan besin maddelerinin tekrar toprağa verilmesi işlemine gübreleme, bu amaçla kullanılan materyale de gübre denilmektedir. Dikimden itibaren fındık fidanlarının sağlıklı olarak gelişebilmesi, iyi taçlanma gösterebilmesi ve verime yattıktan sonra da kaliteli ürün verebilmesi için fındık yetiştiriciliğinde gübreleme büyük önem taşımaktadır.

             GÜBRELEMENİN ESASLARI

            Fındık kökleri ile her yıl topraktan devamlı besin maddesi almaktadır. Zamanla toprakta besin maddelerinin tükenmesi ile gelişim bozuklukları ve üründe azalmalar meydana gelir. Gübrelemeden beklenilen faydanın sağlanması, toprakta hangi besin maddesinin noksan olduğunun ve noksanlık derecesinin belirlenmesi ile mümkündür.

            Gerek yeni dikim yapılacak, gerekse de verim çağında olan bahçelerde fındığın normal bir gelişme gösterebilmesi için ihtiyacı olan besin maddelerinin belirlenmesinde mutlaka toprak ve yaprak analizlerinin yapılması gerekmektedir. Bahçelere analiz yapılmadan gübre verildiğinde birçok sakıncalar ortaya çıkmaktadır.

  Bahçeye analiz yapılmadan gübre verildiğinde ortaya çıkan sakıncalar;

-       Gereğinden fazla gübre kullanılabilir. Bu durumda hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları olur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden gübrelemeden beklenilen fayda sağlanamaz.

-       Fındığın ihtiyacı olan miktardan daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda istenilen ürün alınamaz.

-        Kullanılacak gübrenin miktarı kadar gübrenin çeşidi, uygulama zamanı ve yöntemi de önemlidir. Toprak yapısına göre yanlış cinste gübre kullanıldığında toprağın fiziksel yapısında bozulmalar meydana gelir. Örneğin; asit karakterli bir toprağa asit karakterli gübre verildiğinde toprak daha da asitleşir.

        

   VERİM ÇAĞINDAKİ FINDIK BAHÇELERİNİN GÜBRELENMESİ

            Fındığın normal gelişebilmesi ve bol ürün verebilmesi topraktan aldığı besin maddeleri ile mümkün olmaktadır. Bu besin maddelerinden en önemlileri ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumdur. Diğer besin maddeleri de fındık için çok önemli olmasına rağmen bunlar önceki besin maddeleri kadar önemli değildir.

            Önemli besin maddelerinin noksanlık ve fazlalıklarında fındıkta görülen gelişim bozuklukları, noksanlığında verilmesi gereken gübreler ve uygulama yöntemleri bir bütünlük içinde ele alınmıştır.

           

 

 

FOSFORLU GÜBRE UYGULAMA YÖNTEMİ

            Fosforlu gübreler, hareketsiz olmalarına ve güç çözünür olmalarına bağlı olarak toprakta uzun süre etkisini gösterebildiği için 3 yılda bir defa Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemde yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen miktarlarda kullanılır.

            Fosforlu gübreler ocakların dal iz düşümlerinde ocağın büyüklüğüne göre açılacak olan 16-32 adet ve 15-20 cm. derinlikteki çukurlara eşit oranda dağıtılarak üzeri toprakla kapatılmak suretiyle uygulanır. Bu şekildeki uygulama ile gübrenin toprakla temas yüzeyi azaltılır, elverişsiz hale geçmesi önlenir ve bitki tarafından alınması da kolaylaştırılmış olur.

             POTASYUMLU GÜBRE UYGULAMA YÖNTEMİ

            Türkiye toprakları genel olarak potasyumca zengindir. Potasyum toprak oluşumuna bağlı olarak, topraktaki kil mineralleri yapısında bolca bulunmaktadır. Ancak toprağın ana materyaline, toprak oluşum derecesine ve iklime bağlı olarak potasyum yetersizliği görülebilmektedir.

Karadeniz bölgesi toprakları genellikle potasyum bakımından yeterli düzeydedir. Ancak analiz sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan bahçelere potasyumlu gübre uygulaması yapılmalıdır.

            Potasyum da fosfor gibi toprakta tutulan bir besin maddesidir. Toprakta tutulmasına, toprağın reaksiyonu, organik madde miktarı, kil minerallerinin (doğal besin maddesi) çeşit ve miktarı ile katyon değişim kapasitesinin (mineral maddeleri bünyesinde tutma) yüksek oluşu gibi faktörler etki yapmaktadır. Bu nedenle potasyumlu gübreler Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemde fosfor uygulama yönteminde anlatıldığı gibi uygulanmalıdır. Yine potasyumlu gübre de 3 yılda bir uygulanmalıdır.

VERİM ÇAĞINDAKİ FINDIK BAHÇELERİNE VERİLECEK GÜBRELER VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

GÜBRELER

UYGULAMA ZAMANI

UYGULAMA YÖNTEMİ

AZOT (Kalsiyum Amonyum Nitrat)

Tavsiye edilen miktarın yarısı MART'da kalanı ise MAYIS ayı sonunda verilmeli.

Dal uçları altındaki 30-40 cm. genişliğindeki banda serpilip 5-10 cm. toprak derinliğine karıştırılır.

FOSFOR

3 yılda bir defa KASIM-ŞUBAT ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altında 16-32 adet 15-25 cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır.

POTASYUM

2-3 yılda bir defa KASIM-ŞUBAT ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altında 16-32 adet 15-25 cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır. Fosforlu gübre ile birlikte verilebilir.

KİREÇ

3-5 yılda bir defa KASIM-ARALIK ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altındaki 40-50 cm. lik bant şeklindeki halkaya muntazam serpilip 5-10 cm. toprak derinliğine çapalanır.

AHIR GÜBRESİ

3-4 yılda bir defa KASIM-MART ayları arasındaki dönemde verilir.

Ocak dal altlarındaki 50 cm.lik banda saçılıp 5-10 cm. toprağa karıştırılır.

MİKRO ELEMENTLER

Mg, Fe, Cu, Zn, B, vb,             Yapraktan; MAYIS-TEMMUZ ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa verilir.
Topraktan: Yapraklanmadan önce bir defa verilir

Düşük konsantrasyonlardaki solüsyonların  (% 0,1-1) yapraklarda kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtülmesi ile yapılır. Dal uçları altındaki 30 cm. genişlik, 10 cm. derinlikte band halindeki halkaya muntazam olarak dağıtılarak toprakla kapatılır.