Keşap Ziraat Odası > Haberler > KANADI NOKTALI SİRKE SİNEĞİ MÜCADELESİ

KANADI NOKTALI SİRKE SİNEĞİ MÜCADELESİ

2014 yılından itibaren ülkemizde görülen ve  Drosophila Suzukii  ( Kanadı noktalı sivri sineği )  diğer türlerinin aksine çürümüş meyveler yerine olgun  ve sağlam meyvelerle beslendiğinden, sağlam meyvelere larva bırakmakta ve   erken çürümesine neden olmaktadır. Drosophila Suzukii  biyolojisi gereği kışı depolarda evlerde ve doğada saklı yerlerde geçirmektedir. Sadece tarım alanlarında meyvelere zarar vermekte kalmayıp pazardaki ve marketteki  taze meyvelere de yumurta bırakma yeteneğine sahip olan bu zararlı türü meyvelerin taşınması esnasında bir çok alana yayılabilmektedir.

Drosophila Suzukiinin konukçuları kiraz, kayısı,erik, şeftali, nektarin, armu,t Trabzon hurması, kivi incir, çilek, üzüm, elma,  armut ve yaban mersini gibi geniş yelpazede bitkilerde gelişebilmektedir. Bu zararlının yayılımını önlemek amacıyla biyoteknik mücadelesinde elma sirkesi kullanılır. Bu nedenle ilçemizde buz zararlının yayılımını önlemek amacıyla odamız tarım danışmanları tarafından elma sirkesi ile hazırlanan tuzaklar muhtelif alanlara asılarak mücadele yapılmıştır.10.07.2020