Keşap Ziraat Odası > Çalışma Takvimi

Çalışma Takvimi

Fındık Tarımında Çalışma Takvimi

FINDIK TARIMINDA GLOBALGAP VE İYİ TARIM UYGULAMALARINA UYGUN OLAN ÇİFTÇİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

OCAK AYI
01-UÇKURUTAN(Obera lincaris L) MÜCADELESİ:
Fındık Kurdu ilaçları ile ayni mücadele yöntemleri ile ayni miktarlar üzerinden yapılır. Zararı uç sürgünlerini galeri açarak kurutur.

02-DALKIRAN(xyleborus(Anisondrus)dispar Fabr.)MÜCADELESİ:
Bir bahçede 10 dalda bir galeri varsa mücadele gerekir. Ocak başına 1 lt su atacak şekilde Methiocarb 50 WP 100 lt suya 75 gr, carbaryl 85 WP ilacından 100 lt suya 75 gr dal yıkama şeklinde uygulanır. Zararı dalın içine girerek öz suyunu emer ve dalı kurutur.

03-MİNAREL YAĞLARLA –DNOC AMMONİUM- KIŞ İLAÇLAMASI:
Bu yağların SL, EC formülesyonları özellikle koşnil mücadelesinde etkindir. Bahçe ilaçlamadan önce budama yapılarak tüm temizliği yapılır. Özellikle budamada arda kalan koşnil atıkları toplanarak yakılır. İlaçlama için havanın sakin, açık ve +5*C üzerinde olması gereklidir. Tüm dal yüzeylerinin kusursuz biçimde ilaçlanması gerekmektedir. Aksi halde başarılı olunamaz. Koşnil mücadelesinde en uygun mücadele yöntemi budur.

04-BİTKİ AKTİVATÖRLERİ KULLANIMI:
Bu aktivatörlek çeşitli ticari ad altında piyasada bulunmakta olup, özellikle döllenme ve bitki stresinin giderilmesinde etkindir. Çiçeklenmenin başından itibaren çiçek dökülünceye kadar en az üç defa kullanılır. Detaylı bilgi için birliğe müracaat ediniz.

ŞUBAT AYI
01-FINDIK VİRGÜL KABUKLU BİTİ (Lepidosaphes ulmi L.)MÜCADELESİ:
Dalları tam yıkama şeklinde Beyaz yağ ve DNE   EC 100 lt suya 5 lt ilaç,DNOC 2,4 petrol yağı   EC 100 lt suya 4 lt,Methidathion 40   EC 100 lt suya 75 cc ilaç şeklinde yapılır.Zararlı bitki öz suyunu emerek zararlı olur.Dalcık ve sürgünleri kurutur.

02-BİTKİ AKTİVATÖRÜ KULLANIMI:
Ocak ayında olduğu gibi kullanılır.

MART AYI
01-FINDIK YAPRAK DELENİ(Anoplus roboris Surf.)MÜCADELESİ
Mart başlarında Dalkıran mücadelesinin aynı ile mücadele edilir.

02-AZOTLU GÜBRELER:
Eylülde olduğu gibi tavsiye edilen cins ve miktarda azot kullanılır.

03-SÜRGÜN ALIMI VEYABANCI OT TEMİZLİĞİ,
Ocak etrafında bulunan yıllık ve çok yıllık sürgünlerin tamamı toprak seviyesinden kesilerek, yabancı otlar tırpan veya ot motoru ile dal gövdelerine dokunmadan kesilerek bir yere toplanır. Orada üzerine toprak atarak veya toprağa karıştırılarak yeşil gübre olarak geriye dönmesi sağlanır Bu işlem. Mayıs, Temmuz ve Kasım aylarında yılda en az üç kez tekrarlanır.

NİSAN AYI
01-FINDIK KOZALAK AKARI(Eriophyes avellanae NL) MÜCADELESİ
Kozalakların açıp akarların yeni tomurcuklara girmeye başladığı Nisan ayı yarısından, Mayıs ayı başına kadar işletmelerin ekolojik durumuna göre kükürt veya Endosulfan 35 EM terkipli ilaçlarla dekara 300 cc ilaç ve 200 lt su ile( 100 lt suya 150 cc ilaç) mücadele yapılır. Zararı sağlam gözlere girerek onları kozalak şeklinde şişirir ve özsu ile beslenir.

02-FINDIK GAL SİNEĞİ(mikomyla cory kieffer) MÜCADELESİ:
Omethoate 100 lt suya 75 cc olmak üzere dekara 200 lt yıkama yapılmalıdır. Filiz Güvesi ve Kozalak Akarı mücadelesi yapılmışsa gerek yoktur. Özellikle yaprak ve meyvelerde deformasyon ve döküm yapar.

03-FINDIK KOKARCASI(Palamena prasina L.) MÜCADELESİ
Nisan ortalarında Methiocarb veya Dioxacarb terkipli ilaçlarla Fındık Kurdu ilaçlaması gibi uygulanır. Ayrıca Fındık Kurdu ilaçlamasına gerek yoktur. Zararı fındıkta karamuk, buruşuk oluşumunu oluşturur.

04-İLKBAHAR GEÇ DONMALARINA KARŞI MÜCADELE:
Kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri geliştirilmiş. Bu mücadele yöntemleri ile don riskini 3 dereceye kadar tolare etmek mümkündür. En uygun yöntem dumanlama, sulama, sisleme, yöntemleridir. Geniş bilgi için KFÜB ne müracaat ediniz.

MAYIS AYI
01-Fındık Kurdu (Balaninus(curculia)nucum L.)Mücadelesi:
Bahçelerde hâkim çeşidin (tombul fındığın) % 50 si 3-4 mm.ye( mercimek büyüklüğüne) geldiğinde, dalların altına beyaz bir bez serilerek sabah veya akşamüzeri sakin bir havada 10 Ocak silkelenerek 2 den fazla ergin böcek düşerse şu şekilde mücadele yapılır.
Aşağıda etkin maddesi verilen ilaçlardan bayilerinden alınarak GLOBALGAP “İLAÇLAMA TALİMATI” çerçevesinde, 1 dekara( dönüme) 15 lt PH sı  6 olan suya 150 cc ilaç konularak bir kapta iyice karıştırılır. O ilaçla kullanılmasında sakınca olmayan yaprak gübreleri de uygun miktar kadar konularak karıştırılır. Hiç zaman geçirilmeden ucu çok iyi kalibre edilmiş(sisleme şeklinde atan) atomizör( manüel atıcı) ile dalların altına girilerek aşağıdan yukarıya doğru yaprak altlarına uygulanmalıdır. Bu uygulama yılda bir defa yapılır. Bu süre içinde su ve sigara içilmez, herhangibirşey de yenmez. Talimata mutlak uyulur. Beslenme ve meyvelere yumurta bırakma şeklinde oldukça zararlıdır.20 gün bahçenin içinde hayvan otlatılmaz. Kuru toz ilaç kullanılmaz.

02-MİKRO ELEMENTLET (YAPRAK GÜRESİ) KULLANIMI,
YAPRAKTAN, tavsiye edilen cins, miktar ve dozda Mayıs ve Temmuz ayları arasında 20 gün ara ile 3 defa, Fındık Kurdu ilacı kullanıldığı gibi kullanılır.
TOPRAKTAN, dallar yapraklanmadan önce tavsiyeye göre Şubat ve mart aylarında yılda bir defa verilir. Kullanışı ahır güresi gibidir.

HAZİRAN AYI
01- KAHVERENGİ KOŞNİLLER(Parthenobcanium corni Bouche) MÜCADELESİ
Yaprak ve sürgünlerde öz suyu emerek hayatlarına devam ederler.Haziran sonlarına doğru dekara 200 lt suya 150 cc ilaç konularak mücadele yapılır.Etkin ilaçlar,Omethoate 50 EC,Aziphos merhyl,20 EM,Carbary 85 WP  ……… Terkipli ilaçlarla Fındık Kurdunda olduğu gibi yapılır. Sürgünlerin öz suyunu yiyerek onları kurutur. Yıllık sürgünler üzerin eylem yaptıklarından, o dal veya sürgünü kuruttuklarından oldukça önemli zararlıdır. Rekolteyi % 30 lara kadar düşürülür

02-AMERİKAN BEYAZ KELEBEGİ(Hyphantria cunea Drury.)MÜCADELESİ;
Son zamanlarda özellikle Batı bölgemizde ve orta Karadeniz ile Ordu ve Giresun yörelerinde 2007 yılında görülmüştür. Fındığın yaprak ve meyvesini yiyerek çok önemli zararlar vermektedir.
Kültürel ve kimyasal mücadele şekli mümkündür. Zararlının ilk larvası Mayıs ve Haziran aylarında görüldüğünde yerinden koparılarak bahçeden uzak bir yerde gömülür. Üç dönem popülesyonu vardır. Son dönemde Dilfubenzuran 25 WP dekara 200lt suya 40 gr,Truflumuran 25 WP dera 200 lt suya 80 gr,Endosulfan % 35 EM dekara 200 lt suya300 gr ilaç dal yıkama şeklinde uygulanır.

03-AZOTLU GÜBRELER:
Eylülde olduğu gibi tavsiye edilen cins ve miktarda azot kullanılır. Bilhassa azota kullanılırken dikkat edilmelidir. Toprakta tutulması çok zordur.

04-YANMA VE BİTKİNİN STRES HALLERİ İLE MÜCADELE
Diğer bitkiler gibi fındık bitkisi de suyun yokluğu ve çokluğu sıcaklık, nispi nem, tuzluluk, dolu, don, aşırı rüzgâr, hastalık zararlıları, kültürel yöntemler, fenelojik değişimler neticesi strese girer ve etilen hormonu kullanarak gövde ve meyveye stresin şiddetine göre oldukta önemli zararlar verir. Mücadele şekil, zaman ve yöntemleri için KFÜB e müracaat ediniz.

TEMMUZ AYI
01-GENEL BAHÇE TEMİZLİĞİ,
Fındıkların rahat toplanması için bilinen Bahçe altı temizliği yapılarak, çıkan ot ve yabancı maddeler bir yere biriktirilerek üzerine toprak konularak çürümeye alınarak içindeki faydalı yaşam korunur. daha sonra tekrar ocak diplerine verilir. Yabancı ot ilacı ile mücadele çok zorunlu olmadıkça kullanılmaz.Nedeni,uzun dönemde sağlığa zararlı ve çevre ve canlılara toksin etkilidir.Ayrıca eğimli bahçelerde toprak kaymalarını hızlandırır.

AĞUSTOS AYI
01-HASAT-HARMAN-KURUTMA VE PAZARA ARZ
Fındıkların % 50 si yere düştükten sonra yerden toplamak sureti ile hasat yapılır. Hasatlar ÜRÜN HASADI TALİMATNAMESİNE göre yapılır.

02-KURUTMA VE ÇUVALLAMA;
Fındıkta Aflatoksin oluşumunu engellemek için mutlaka bu işlemler Kurutma talimatı ve kurutma tekniğine göre yapılacaktır. Bu konuda KFUB’ özellikle bilgi muracatı yapınız. Ayrıca, kullanılan çuvallar jüt çuval olup, AB standardına uygun ambalaj büyüklüğünde olacaktır

EYLÜL AYI
01-FINDIK FİLİZ GÜVESİ(Gypsonoma dealbanaFröhl) MÜCADELESİ.
İlaçların etkin maddeleri aşağıda verilmiştir. İlaçlama hasattan hemen sonra yapılır. Uygulama şekli Fındık Kurdu Mücadelesi gibidir. Fındıklı sürgünlerin içine galeri açarak beslenir ve yaşar. Çok zararlıdır.

02-AZOTLU GÜBRELER: CAN(% 26 N),AN(%33) UYGULAMASI,
Yaprak ve toprak analizleri sonucu ve tavsiye edilen miktar ve terkipte azotlu gübre (yazlık),hasat sonunda GÜBRELEME talimatına göre dal izdüşümü bandına serpilerek,10 cm derinlikte çapalanarak tamamen toprağa karıştırılır. Veya bol su ile sulanarak toprağa ayni anda verilir. Açığa kesinlik bırakılmamalı, zira bitkiye yararı olmadığı gibi nitrat kalıntısı yapar.

EKİM AYI
01- MAYIS BÖCEĞİ(Melolontha melolontha Lin) MÜCADELESİ
Genelde su geçirmeyen toprakların 50 cm derinliklerine inerek, ocak ve ağaç köklerinde kökleri yiyerek beslenirler. Endosulfan 35  EM,Chalorporifos 25 WP  terkipli ilaçlar 20 lt su 8 cc ila veya toz olan 15 gr ilaçla karıştırılarak  kökün derinliklerine kadar dökülmek sureti ile indirilir.Kök kurumalarının en büyük nedenidir.

02- DAL KESİMİ VE DAL İÇİ BUDAMA:
Dallar yaprağını dökme durumunda Ekim ve Kasım aylarında kış soğukları da başlamadan kesim ve budama şeklinde fındık bitkisi tekniğine uygun olarak kültüre alınır. Budama, budama talimatına göre yapılarak mutlaka aşı macunu kullanılır.

03-SONBAHAR DİKİMİ VE TERASLAMA:
Dikim yapılacaksa usulüne uygun olarak Ekim ve Kasım aylarında, cep ve mütemadi teraslama da yine toprağın suyunu aldığı ve işlemesinin en kolay olduğu Ekim ve Kasım ayları arasında yapılır.

KASIM AYI
01- FOSFORLU GÜBRELER: TSP( % 42-44 P2 O5) UYGULAMASI,
Kasım ve Şubat ayları arasında, yaprak ve toprak tahlilleri sonucunda tavsiye edilen cins ve miktarda fosforlu (kışlık) gübre, dal izdüşümüne göre ocağın etrafına 8-10 yerden 30 cm derinlikte kazık veya Manila demiri ile çukur açılır ve ocağa konulacak miktarlar o çukurlara eşit olarak dağıtılır ve çukur toprakla, kumla veya yanmış ahır gübresi ile kapatılır.

02- POTASYUMLU GÜBRELER Potasyum Sülfat (% 48-52 K2 O) UYGULAMASI
Fosforlu gübrenin uygulandığı gibi ve fosforlu gübre (kışlık) ile birlikte kullanılır.

03-AHIR, TAVUK, KOYUN, KOMPOST, ZÜRUF GÜBRELERİNİN UYGULANMASI:
Bu gübreler mutlaka yanmış olarak Kasım ve Mart ayları arasında tavsiye edilen miktar kadar ocağın etrafına geniş bir bant şeklinde saçılarak kazma ile toprağa 10 cm çapalanma sureti ile karıştırılır veya üzeri bolca topraklanır. Bu gübreler yılın her ayında kullanılır.

04-FİDAN KESİMİ:
Bir yıl önce fidan çukurlarına diktiğimiz fındık fidanlarını, Kasım ayı içinde dip temizliğini yaptıktan sonra toprak seviyesinden yukardan ilk göz üzerinden, göz oluşmamış ise; toprak seviyesinden makas ile kesilerek kesilen yer aşı macunu ile kapatılır. Kışın dondan korumak amacı ile üzerine toprak, talaş, ahır gübresi vs ile kapatılır ve açılması ilk Bahar geç donları geçene kadar(Nisan sonu) beklenir. Ondan sonra üzeri açılarak korumaya alınır ve kuraklığa karşı mutlaka ihtiyacına göre sulanır.

ARALIK AYI
01-TARIM KİRECİ:( CaCO3)Sönmemiş(CaO),Sönmüş Ca(OH)2 UYGULAMASI:
Genelde Kasım, Aralık ayları arasında kullanılır. Ancak, Fosforlu(kışlık) gübre ile kireç bir arada kullanılmaz, her ikisinin arasında en az iki ay bir zaman farkı olması gerekir. Çiftçi bu süreyi iş gücü ve bütçesine göre hanginin öne alacağını kendi ayarlar. Kullanılması fosforlu gübre gibidir.

02-TOZ KÜKÜRT(S) KULLANIMI,
İhtiyaç olduğu zamanlarda tavsiye edilen miktar kadar Kasım-Aralık ayları arasında kullanılır.

03- TOPRAK DÜZENLEYİCİ MADDELER İLE SU TUTUCU MADDELER.
Toprağın tava geldiği ve işlenmeye en müsait olduğu zamanda, torak ile harç yapılarak tamamen toprağa karıştırılır.

04-BİTKİ AKTİVATÖRÜ KULLANIMI:
Aralık ve ocak ayında olduğu gibi kullanılır.

KAYNAKÇA:
01-Prof. Dr. Burhan KAÇAR “Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri”11.Gübreler ve Gübreleme Anka. Ünv. Z.Fak. Vakıf Yayınları No:3
02-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı “Fındık Zararlıları ve Hastalıları ile Mücadele Ankara
03-Hasat Bitkisel üretim “2007 Ocak aylık tarım dergisi sayı 260 “Meyve ağaçlarında kış rezervi olarak Azotun önemi” Ayni sayıda “Yaprağını Döken Meyve Kültürlerinde kış İlaçlaması için gerekli Şartlar.
04-İNFOFARM dergisinin 04 ve 05 sayılarında Özel Fındık Ekleri.
05-HASAT: Eylül 2000, sayfa 38 “ Bitkilerde Topraktan Kaynaklanan Stres Faktörleri”
06-Anka. Ünv. Z.Fak. ve Türkiye Ziraat odaları Birliği “Bitkisel ve Hayvansal Üretimde Hormon ve İlaç Kullanımı”ortak yayını Ankara 2005
07-HASAT: 2003 Temmuz-Ağustos_Eylül sayısı”Yapraktan mı ? Topraktan mı ?”
08-G.Ü. Fen Bilimleri Dergisi (18-4):723-740(2005)
09-Dr. Ülkü Yücel Anka. Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Nükleer Kimya Bölümü “Pestisitlerin İnsan ve Çevre Üzerindeki Etkileri”
10-Türkiye Ziraat Mühendisliği V1.Teknik Kongre sonuç raporu.
11-G.Ü. Fen bilimleri Dergisi 18(4):723-740(2005)”Bitkilerde Kuraklık Stresinin etkileri Ve Dayanıklılık Mekanizmaları”
12-Doç. Dr. Ergin DUYGU” Sürdürebilir Ekolojik Yaşam ve Tarım için Toprağın ….”
13-Yrd. Doç. Dr. Ali VARDAR” Kurutma Prensipleri”
14-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,Zirai Mücadele, Bitki Koruma Genel Müdürlüğü(Zirai Mücadele Teknik Talimatları Ankara-2008)