Keşap Ziraat Odası > Çeşitlilik

Çeşitlilik

ŞUBELERE GÖRE FINDIK ÇEŞİTLERİ VE MAHALLİ ADLARI

İLİN ADIGİRESUN KALİTE  (7110)LEVANT KALİTE (7120)SİVRİ  (7130)
TRABZON— TOMBUL FINDIK (YAĞLI FINDIK,
— FOŞA (BOYHANE)

— MİNCANE (SIRA FINDIK)

— CAV CAVA

— KARGALAK

— TRABZON SİVRİSİ
(GİRESUN SİVRİSİ)
GİRESUN— TOMBUL FINDIK (GİRESUN YAĞLISI,
YAĞLI FINDIK)
— KALINKARA (GİRESUN KARASI)

ORDU— TOMBUL FINDIK (YAĞLI FINDIK,
— ÇAKILDAK FINDIK (GÖĞ FINDIK,
ÇAKIL FINDIK)

— PALAZ FINDIK

— KALINKARA (KARA FINDIK)

— UZUNMUSA (OSKARA YAĞLISI,
İNCE KABUK, KUŞ FINDIĞI)

— İKİZ FINDIK

— SİVRİ FINDIK (GİRESUN FINDIK)
SAMSUN— TOMBUL FINDIK (YAĞLI FINDIK,

— ÇAKILDAK (GÖĞ FINDIK)

— HANIM FINDIĞI
(AKÇAKOCA)

DÜZCE

SAKARYA

KOCAELİ

ZONGULDAK

BARTIN

— TOMBUL FINDIK (MEHMET ARİF)

— KARAYAĞLI (KARA FINDIK)

— MİNCANE (SARI YAĞLI)

— FOŞA (YOMRA)

— ÇAKILDAK (DELİSAVA)

— PALAZ

Anavatanı Anadolu olan fındığın (Corylus avellena L.), yetiştiriciliği ülkemizde yaklaşık 2500 yıldan bu yana yapılmaktadır. İşte bu nedenle ülkemiz en değerli yabani türlerle dünya ticaretinde aranılan en kaliteli kültür çeşitlerinin yayılma alanıdır.

Türkiye yıllara göre 350-600 bin ton yıllık üretimi ile dünya fındık üretiminin %65-70′ini, dünya fındık ticaretinin ise %70-75′ini gerçekleştirmektedir.

Fındık en uygun yetiştirme koşullarını ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulmuş olup, Giresun, Trabzon, Sakarya, Samsun ve Bolu illeri başta olmak üzere 13 ilde ekonomik anlamda yetiştirilmektedir. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hemen tek tarımsal ürünü durumundadır. Fındık ayrıca yetiştirme ortamı ve yetiştirme şekliyle de, çok eğimli, toprak derinliği az olan alanların erozyona karşı korunmasında da çok önemli bir işleve sahiptir.

ÇEŞİTLER

Ülkemiz, fındığın anavatanı olması özelliğiyle, oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Fındığın ülkemizde erken başlayan yetiştiriciliği, zaman içinde doğal ya da üretici seleksiyonlarıyla, bugünkü çok değerli çeşitlere sahip olmasını sağlamıştır. Hala doğal malzemelerden oluşan çok sayıdaki tipler üretici tarafında “yabani fındık” olarak adlandırılmaktadır.

Değişik fındık bölgelerimizde farklı yoğunlukta olmak üzere, ülkemizde Tombul, Palaz, Foşa, Mincane, Çakıldak, Kalınkara, Uzunmusa, Kan, Kargalak, Cavcava, Sivri, İncekara, Acı, Kuş, Yuvarlak Badem ve Yassı Badem fındık çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlardan özellikle yuvarlak şekilli olan fındıklar, fındık işletme sanayii için çok uygun olup, yoğun olarak yetiştirilen çeşitlerdir.