Keşap Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Keşap Ziraat Odası > Haberler > Üretici Örgütleri Popülist Politika Yapıyor

Üretici Örgütleri Popülist Politika Yapıyor

Fındık Tanıtım Grubu, her fındık sezonunda fiyatların düşmesi durumunda üretici örgütlerinin ihracatçı kesimlere sürekli eleştiriler getirdiğini belirterek,

Üretici örgütleri popülist politika yapıyor!

eleştirisinde bulundu.

FTG’den yapılan yazılı açıklamada, üretici örgütlerinin her yıl fındık sezonu geldiğinde meydana gelen fiyat düşüşlerinde sürekli ihracatçı kesimi hedef göstermesi ve tehdit edecek noktaya varan açıklamalar yapılmasını eleştirildi. FTG’nin açıklamasında üretici örgütlerinin adeta başlarını deve kuşu gibi kuma gömerek, dünya ve Türkiye’deki tüm gelişmelere gözlerini kapadıklarını öne sürerek şöyle denildi

Bu çevreleri anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz ne demişiz, 4.39 lira olarak açıklanan fındık maliyeti abartılı demişiz. Yanlış mı söylemişiz? 4.39 liraya mal ettiği bir ürünü zararı göze alarak 4 liraya satan bir üretici kaldı mı ki dünyada? Böyle abartılı maliyet rakamlarına kim inanır ki? Böyle bir üretim sürdürülebilir mi? Bu iddia ettikleri rakam gerçek ise Türkiye batmış demektir. Gürcistan, Azerbaycan ve Şili’nin 50-60 sente mal ettiği bir kilo fındığı eğer biz 3 dolara yakın bir fiyata mal ediyorsak bu işi bitmiştir. Bu rakamlarla ne iç piyasada ne de dış piyasada fındık satılır.

SALDIRMAYIN, ŞİLİ’YE GİDİN

Üretici örgütlerinin bugünkü dünyayı algılayamadıklarını hatırlatan ve bu durumun en çok üreticiye zarar verdiğinin altını çizen FTG, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Fındıkta 1964′ten bu yana uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, üreticiden tüketiciye ihracatçıdan devlete dek tüm kesimler zarar gördü. Hükümet 2009 yılında soruna neşter vurdu ve ürünü değil, üreticiyi destekleyen bir strateji belirledi. Artık önümüze bakmalıyız, ihracatçı da kendi görevini yapacak, üretici örgütleri de. Üretici örgütleri ihracatçıya saldırmak yerine, gidecek Azerbaycan’a, Gürcistan’a, İtalya’ya ve Şili’ye. Sonrada bu ülkeler ucuza mal ederken biz neden pahalıya mal ediyoruz diye soracak. Verimliliği arttırarak, maliyetleri düşürmek ve üreticinin daha çok kazanması için çabalayacak.

ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ POPÜLİZM YAPIYOR

Türkiye’deki üretici örgütlerinin üreticiye sahip çıkmak yerine, aşırı popülist politikacılar gibi davranarak nutuk atmanın dışında bir çaba sarf etmediklerini öne süren FTG, açıklamasını şöyle bitirdi:

Fındığımızı kim tüketir, tüketici kimdir, niye tüketir, nerelerde tüketir, tüketici ne ister, daha fazla tüketim için ne yapılmalıdır; artık bu sorulara yanıt aramanın vakti geldi de geçiyor bile. Sürekli söylüyoruz; fındığımızın iç ve dış pazarlarda daha fazla tüketilmesi için el ele verme zamanıdır. Rakiplerimizle nasıl başa çıkarız, verimliliğimizi nasıl artırırız, fındığımızı nasıl daha fazla satarız, artık bunlara kafa yormalıyız.